IMATGES

Porta de la biblioteca de Rafael Patxot a Sant Feliu de Guíxols, actualment ubicada a l’Institut d’Estudis Catalans Arxiu de l’IEC. Foto: Bego Masfiol)

 

 

«Les portes ens permeten deixar enrere un món per a entrar en un altres de nou, o almenys fan possible que es produeixi aquesta il·lusió. Rafael Patxot es va fer dur la porta de la biblioteca de la casa de Sant Feliu de Guíxols a l’exili. La porta, justament la part més pública que s’obre, tanmateix, a l’àmbit més privat. La biblioteca de Patxot era un món fet a mida, el temple d’intimitat on havia anar agrupant tots els tresors, alguns eren obra del patrocini que duia a terme, d’altres, simples objectes de devoció personal. Potser el fet d’endur-se la porta a la residència de Suïssa era la manera que tenia de crear la il·lusió que el món que havia hagut de deixar enrere no havia desaparegut, que a través de la porta de Ginebra podia veure el seu temple a Barcelona. De la mateixa manera que cada una les portes ens ha permès entreveure els diversos mons que formen l’univers de Rafael Patxot, l’univers del mecenes, del científic, de l’insubornable, de l’empresari malgré lui, del treballador discret, de l’humanista, de l’exiliat: però, sobretot, l’univers de l’home.»

 

Detall de la inscripció de la portaArxiu de l’IEC. Foto: Bego Masfiol)

 

Calaixera de R. Patxot donada a l'IEC

Calaixera de Rafael Patxot, donada a l’IEC. (© Arxiu de l’IEC. Foto: A. Codina)

taula

Taula Rafael Patxot, donada a l’IEC. (© Arxiu de l’IEC. Foto: A. Codina)

dípticpublicacions

Pàgina del díptic de “Publicacions de la Institució Patxot”. Arxiu de l’IEC.

Inventarimecanoscrit1946

Pàgina del mecanoscrit “Obres publicades per la Institució Patxot” (1946). Arxiu de l’IEC.

FitxesLex

Fitxes elaborades per Rafael Patxot amb el títol “Col·lecció de cèdules de la llengua escrita antiga i moderna i de la llengua parlada recollides pel Sr. Rafael Patxot i Jubert de Sant Feliu de Guíxols”. Arxiu de l’IEC.

pergamí_A21

Patxot_E_0001_paritura

Permagí d’un testament en català de l’any 1587. Partitura original de Robert Gerhard i Ottenwälder. Fons Patxot de l’IEC.

Guaitant enrera

Exemplar de l’obra Guaitant enrera de Rafael Patxot.

(© Arxiu de l’IEC. Foto: A. Codina)